مارکوس اورلیوس یاری‌ام کرد

مارکوس اورولیوس

مارکوس اورلیوس یاری‌ام کرد تا از اندوه جان به در ببرم و زندگی خویش را دگربار بسازم جیمی لومباردی عضو کمکی هیئت‌علمی گروه فلسفه و دین در دانشگاه برگن کِمیونیتی در نیوجرسی مترجم: حمیده قَمری «هنگام کودکی و جوانی کتاب‌ها من را از نومیدی نجات بخشیدند: باور کردم که فرهنگ برترین…

ادامه …

دیدگاههایی درباره سرشت آدمی، راجر تریگ

دیدگاه‌هایی درباره سرشت آدمی

فرد فرد ما آدمیان ویژگی‌هایی داریم، برخی اخلاق خوبی داریم و برخی نداریم، برخی در محاسبات ذهنی توانا داریم و برخی در ادبیات، برخی توان کار بالایی داریم و برخی مستعد فعالیت‌های خارق‌العاده بدنی هستیم، ولی آیا انسان‌ها سرشت و طبیعتی واحد دارند که در همهٔ آنان مشترک باشد و…

ادامه …

زندگی خوب، مارک ورنون

زندگی خوب

آیا من انسان خوبی هستم؟ کارهایی که انجام می‌دهم کارهای خوبی است؟ خوشبخت چطور، آیا من فردی خوشبختم؟ شاید برخی این پرسش‌ها را وجوه گوناگون یک پرسش بدانند و بگویند پاسخ هر پرسش لزوما پاسخ دیگر پرسش‌ها نیز هست؛ یعنی اگر من فرد خوشبختی باشم بدان معنا است که هم…

ادامه …

هنر چیست؟ میشائیل هاوس کلر

هنر چیست؟

زیبایی چیست؟ آیا هنرمندان زیبایی را می‌آفرینند یا از طبیعت تقلید می‌کنند؟ زیبای هنری چه تفاوتی با زیبای طبیعی دارد؟ این پرسش‌ها و ده‌ها پرسش دیگر در باب زیبایی از عهد باستان تا کنون فیلسوفان را به‌خود مشغول کرده است. هر کدام نظریاتی پرداخته‌اند که گاه در تکمیل نظریات دیگران،…

ادامه …

چهار رساله درباب زندگی، سنکا

چهار رساله درباب زندگی، سنکا

این سخن به گوش‌ها و در ذهن‌ها آشنا است که پس از دوران باستان، پس اندیشه‌های عمیقی که در یونان، ایران، هند و چین باستان شکل گرفته است، چه سخن تازه‌ای برای گفتن باقی مانده است؟ این پرسش به‌خصوص در باب اندیشه‌هایی که به نحوهٔ زندگی مربوط است قدرتمند است….

ادامه …

شماره دوم و سوم رافکا منتشر شد

رافکا ۲و ۳

شماره تازه رافکا با موضوع «معشوق بودن» در آخرین روزهای سال راهی بازار شد. چند ماه پیش بود که این مجله پس از یک سال فعالیت در فضای مجازی بوی کاغذ گرفت و نخستین شماره‌‌اش با موضوع نوشتن به پیشخوان کتابفروشی‌ها رفت. حالا این شمارهٔ تازه در روزهای سخت آمده است تا…

ادامه …

از خیام حکیم تا خیام شاعر

خیامِ شاعر نیز همانند حافظ که در جایی دیگر به تفصیل دربارۀ او سخن گفته‌ام، یکی از شخصیت‌های معمایی و نامعلوم تاریخ و فرهنگ ما است. عروضی سمرقندی و ابوالحسن علی بن زید بیهقی، به ترتیب مؤلفان دو کتابِ «چهارمقاله» و «تتمهُ صِوان الحکمه» که هر دو از معاصران خیام…

ادامه …

دیگردوستی مؤثر، پیتر سینگر

کسی را می‌شناسم که از بخشیدن هیچ چیز مضایقه ندارد. آنقدر می‌بخشد که گاه با پای برهنه و جیب خالی پیاده به خانه می‌رود. پیرمردی است، تاجر فرش که از میان‌سالی خیریه‌ای تأسیس کرده و آنقدر بخشیده که امروز سرمایه اندکی برایش باقی مانده و کسب و کارش از سکه…

ادامه …

فلسفه عشق، اروینگ سینگر

فلسفه عشق

عشق، ماهیت و فلسفه آن موضوعی است که اروینگ سینگر، سال‌ها پژوهش خود را صرف آن کرده است و این اثر را نه تنها چکیده‌ مهم رویکرد خویش در این زمینه که دفاعیه‌ای از خود در مقام یک متفکر عشق معرفی کرده است. موضوع عشق و بررسی ابعاد گوناگونی از…

ادامه …

آزادی حیوانات، پیتر سینگر

آزادی حیوانات

آیا در دنیایی که بسیاری از انسان‌ها دچار درد و رنج‌اند و در معرض مرگ یا پایمال شدن حقوق مسلم خود، شناخت حقوق حیوانات و توجه به آن و تلاش برای شیوه‌ای از زیستن که حیوانات را دچار آزار و رنج و انقراض کمتر کند، ضرورتی دارد؟ پاسخ پیتر سینگر،…

ادامه …