از غزل‌های بیدل (۲)

اینقدر ریش چه معنی دارد غیر تشویش چه معنی دارد آدمی‌، خرس‌؟ چه‌ظلم است آخر! مرد حق‌، میش‌؟ چه معنی دارد حذر از زاهد مسواک به سر عقرب و نیش چه معنی دارد دعوی پوچ به این سامان ریش نرود پیش چه معنی دارد یک نخود کله و ده من…

ادامه …

لطفا نفس بکشید، رؤیا صدر

از روزی که تلفن همراه با امکان پیام متنی دست مردم افتاد و از روز بعد که ایمیل رونق بیشتری گرفت و بعدتر که شبکه‌های اجتماعی آمدند و بعد از آن هم پیام‌رسان‌ها، روزگار ادبیات طنز فارسی حال و هوایی دیگر پیدا کرد. مجله‌های طنز که چند سال پیش از…

ادامه …

از غزل‌های سعدی (۱)

صبح می‌خندد و من گریه کنان از غم دوست ای دم صبح چه داری خبر از مقدم دوست بر خودم گریه همی‌آید و بر خندهٔ تو تا تبسم چه کنی بی‌خبر از مبسم دوست ای نسیم سحر از من به دلارام بگوی که کسی جز تو ندانم که بود محرم…

ادامه …

مارسل پروست، ا.د.ج. همینگز

هر اندازه که در کتاب‌خوانی پشتکار داشته باشی و هراندازه که کتابی همچون در جستجوی زمان از دست رفته، اثر مارسل پروست، کتابی مشهور و ستودنی باشد، هنوز راه زیادی پیش رو است تا برای مطالعهٔ کتابی چند جلدی و سنگین آماده شوی و زمان مناسب را پیدا کنی و…

ادامه …

از خیام حکیم تا خیام شاعر

خیامِ شاعر نیز همانند حافظ که در جایی دیگر به تفصیل دربارۀ او سخن گفته‌ام، یکی از شخصیت‌های معمایی و نامعلوم تاریخ و فرهنگ ما است. عروضی سمرقندی و ابوالحسن علی بن زید بیهقی، به ترتیب مؤلفان دو کتابِ «چهارمقاله» و «تتمهُ صِوان الحکمه» که هر دو از معاصران خیام…

ادامه …

از غزل‌های بیدل (۱)

ازکتاب آرزو بابی دگر نگشوده‌ام همچو آه بیدلان سطری به خون آلوده‌ام موج را قرب محیط از فهم معنی دور داشت قدردان خود نی‌ام از بسکه با خود بوده‌ام بی‌دماغی نشئهٔ اظهارم اما بسته‌اند یک جهان تمثال بر آیینهٔ ننموده‌ام گر چراغ فطرت من پرتو آرایی‌ کند می‌شود روشن سواد…

ادامه …

از غزل‌های مولانا (۱)

من گوش کشان گشتم از لیلی و از مجنون آن می کشدم زان سو وین می کشدم زین سون یک گوش به دست این یک گوش به دست آن این می کشدم بالا وان می کشدم هامون از دست کشاکش من وز چرخ پرآتش من می گردم و می نالم…

ادامه …

سفرنامهٔ سوم مظفرالدین شاه به فرنگ

سفرنامهٔ سوم مظفرالدین شاه

امروزه پیشرفت فناوری ها و انبوه رسانه ها سبب ثبت و ضبط و انعکاس ساده و سریع کردار و گفتار و تعاملات حاکمان و مسئولان شده است؛ در گذشته چنین نبود. بسیاری از امور و رخدادها، مسیری دراز را برای ثبت و در پی آن آگاهی دیگران پیش رو داشت….

ادامه …

اندر ضرورت نوشتن

نوشتن

در این روزگار، توجه به نوشتن و میل به نوشتن کم شده است. عوامل مختلفی در این بی‌میلی و بی‌توجهی موثر بوده‌اند؛ برای مثال پیشرفت‌هایی که در شیوه ارتباط میان افراد صورت گرفته است و ایجاد انواع تازه ای از امکاناتی که توانسته است جایگزین نوشتن شود. روزگاری دورتر، اختراع…

ادامه …

نخستین شمارهٔ رافکا منتشر شد

یک سال از پس از گشایش تارنمای رافکا، نخستین شماره مجلهٔ «راهنمای فرهنگ، کتاب و ادبیات» پاییز ۹۸ راهی بازار نشر شد. این شماره ویژه‌نامهٔ نوشتن است، حرفهٔ خودمان. مقاله‌ها، گزارش و گفتگو‌ها و البته مرور کتاب‌‌ها همه دربارهٔ نوشتن است. اهمیت و ضرورت نوشتن، جذابیت‌های آن، راه و رسم…

ادامه …