جشن ایرانی آذرگان

آذرگان

در تقویم باستانی ایران، هر ماه سی روز بود و همه این روزها نامی خاص از ایزدان داشت. برای مثال روز اول هر ماه، هرمز بود، روز دوم، بهمن، و روز سوم اردی بهشت و بهمین ترتیب تا روز سی‌ام. نام نهمین روز از هر ماه، آذر است و در…

ادامه …

پیرنگ

پیرنگ

آنچه نظم و توالی وقایع را در داستان مشخص می‌کند، پیرنگ ( plot) است. پیرنگ رشته‌ای است که وقایع داستان به واسطه آن به یگدیگر مربوط می‌شوند؛ یعنی آنچه سبب می‌شود در داستان، واقعه‌ای قبل یا بعد از واقعه دیگر رخ دهد، پیرنگ است. پیرنگ یکی از مهم‌ترین عناصر داستان…

ادامه …

 نقد ادبی

نقد ادبی

نقد ادبی، دانشی از دانش‌های ادبی است که در آن آثار ادبی از جنبه‌های گوناگون مورد مطالعه، نقد و بررسی قرار می‌گیرد. از ویژگی‌ها و ارزش‌ آن آثار و احیاناً کاستی‌ آنها، و نیز مشخصه‌های صوری و محتوایی آنها سخن گفته می‌شود. در واقع، نقد ادبی از نظر تاریخی، دانشی…

ادامه …

شارل بودلر

بودلر

تحولات سیاسی به خصوص اگر با سرعت زیاد رخ دهد زندگی شهروندان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این تأثیر در زندگی شارل بودلر (۱۸۲۱-۱۸۶۷) شاعر و نویسنده فرانسوی که در قرن نوزدهم زندگی می‌کرد دو چندان بود؛ چرا که کشمکش‌ها و فراز و فرودهای سیاسی جنگ و انقلاب با نوسان…

ادامه …

فدریکو گارسیا لورکا

لورکا

فدریکو گارسیا لورکا در منطقه روستایی اندلس نزدیک گرانادا در اسپانیا متولد شد. پدرش دون فدریکو گارسیا ملاک ثروتمندی بود و مارش وینسینتیا لورکا زنی بود بهره‌مند از ذوق هنری و معلمی که قریحه شعری گارسیا لورکای جوان را پرورد. گارسیا لورکا از همان کودکی با هنر مأنوس بود و…

ادامه …

تی. اس. الیوت

الیوت را از پیشگامان نقد نو به شمار می‌آورند. نقد نو نهضتی امریکایی ـ انگلیسی در ادبیات بود که در دهه دوم قرن بیستم تلاش کرد با رویکردی علمی و روشمند به ادبیات، اصولی نو را برای مواجهه با اثر ادبی بنیان نهد. این نهضت با نظریات افرادی چون ویلیام…

ادامه …

سورئالیسم

سورئالیسم، جنبشی هنری بود که در سال ۱۹۲۴ توسط آندره برتون (André Breton) شاعر و نویسنده فرانسوی در فرانسه شکل گرفت. وی از اخلاف جنبشی دیگر به نام دادائیسم بود که در ۱۹۱۶ در نتیجه انزجار از توحش و ویرانگری‌ جنگ جهانی اول ایجاد شده بود. آنها بر آن شده…

ادامه …

کلود لوی استراوس

کلود لوی استراوس، مردم‌شناس و متفکر معاصر فرانسوی است. آراء او در باب اسطوره، پنجره‌ای نو به ساحت درک و شناخت اسطوره‌‌ها گشود. مردم‌شناسی ساختارگرا با رویکرد نظام‌مندی که وی در رمزگشایی اسطوره‌ها  به کار بست، بنیان نهاده شد و بابی تازه در انسان‌شناسی در قرن حاضر گشود. کلود لوی…

ادامه …